Skagerak Energi har fått tilsagn om 14 millioner kroner i støtte fra Enova til å legge solceller på taket av Skagerak Arena og koble dem til Norges største batteri. Nettdirektør Øivind Askvik mener prosjektet er viktig for å få kunnskap om hvordan vi kan utnytte fleksibiliteten fra plusskunder og hvordan vi kan gjøre oss nytte av batteri som lagringsmedium for strøm.

- Dette er i tråd med strategien vår om fremtidens nettselskap. Det vil bli mer vanlig med såkalte prosumers i nettet. Prosumers er kunder som både produserer og konsumerer strøm i nettet. På Skagerak Arena kan vi få en testlab hvor vi kan teste ut dette i stor skala.

- Strømnettet dimensjoneres normalt for de tidspunktene hvor belastningen er størst. Ved å få kunnskap om sol og batteri og fleksibiliteten dette utgjør gir kan vi forhåpentligvis i større grad gjøre oss nytte av fleksibiliteten ute i nettet, noe som igjen kan gjøre nettinvesteringene lavere, sier Askvik.

14 millioner i Enova-støtte

Prosjektet har tidligere fått konseptutredningsstøtte fra Enova. Nå har også Enova gitt beskjed om at de vil støtte en realisering. Støtten er viktig for at Skagerak Energi skal kunne gå videre med prosjektet.

- Enova skal bidra til å ta ned risikoen for de som tør å tenke nytt. Smart bruk av fornybar energi er helt avgjørende når vi skal bygge lavutslippssamfunnet. Her går energikonsernet Skagerak Energi gjennom sitt nettselskap Skagerak Nett og Odd sammen og kombinerer et stort solcelleanlegg med et stort energilager som gjør solenergien mer anvendbar, sier administrerende direktør i Enova, Nils Kristian Nakstad.

En vill idé

Ideen til solcelleanlegget var det Odds daglige leder Einar Håndlykken som fikk. Han fikk med seg mangeårig samarbeidspartner Skagerak Energi og Kontorbygg AS, som eier deler av bygningsmassen.

- Det startet med en vill idé. Taket lå jo der. Det må kunne brukes til noe, tenkte jeg. Jeg håper dette kan inspirere andre fotballklubber, men lærdommene vil være nyttige for alle med store tak, og de som skal utvikle energisystemet vårt, sier Håndlykken.

Tror på realisering

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) må gi dispensasjon for at støtten fra Enova skal utøses. Styret må også gi sin endelige tilslutning før det første av de tre tusen solcellepanelene kan legges.

- Jeg har godt håp om at vi vil få dispensasjon av NVE, og at styret i Skagerak Nett vil være positive, men vi kan selvfølgelig ikke forskuttere noe, sier Askvik.
Prosjektet har fått navnet Skagerak Energilab og er et samarbeid mellom Skagerak Energi, Odds Ballklubb, og Kontorbygg AS.