Hyeonyoung (24), Lars (24), Henrik (24), Ellen (26), Fredrik (24) og Jørund (24) er kloke hoder som får bryne seg på en helt spesiell oppgave i sommer. 

Som deltagere i Skagerak Energis sommerprosjekt skal de finne svar på problemstillingen rundt «Klima, vær og vind, og hvilke muligheter og utfordringer det gir oss som energiselskap». De skal se på utfordringene for nettselskapet, vannkraftprodusenten og fjernvarmeleverandøren i konsernet. 

Studentene er allerede på plass, men har ikke rukket å gjøre seg godt kjent i Skagerak-bygget ennå. De første dagene har de vært mest ute for å bli kjent med det brede spekteret i Skagerak Nett, Skagerak Kraft og Skagerak Varme. 

Skal utfordre

Skagerak Energi har 650 ansatte og bred kompetanse innen mange forskningsfelt. Studentene møter eksperter i gangene – men skal presentere noe som kan utfordre energibransjen mot slutten av sommeren. Resultatet legges fram for konsernledelsen. 

– Vi har en tverrfaglighet, med teknisk, økonomisk og samfunnsmessig bredde. Skagerak-konsernet er stort, med mye kunnskap, men ingen grupper som sitter på akkurat den bakgrunnen som vi har. Det er vår styrke, sier Lars Laurent (24). 

Studentene har avsluttet bachelorgrad eller er i et mastergradløp, og er godt drillet i oppgaveskriving. I år skal de løse flere oppgaver på de sju ukene sommerprosjektet strekker seg over. 

– Jeg ser fram til å lære mer om energibransjen. Som økonomistudent er bransjen veldig spennende, særlig med tanke på ny forretningsutvikling, sier Jørund Sæbø Jonassen.

– Imponert 

Den første uka bruker de på å bli kjent i konsernet og med hverandre. Halvveis inne i første uke fikk de presentert sine personlighetstester, med mål om å bli en velfungerende gruppe. 

– Dette er et utrolig bra opplegg. Jeg hadde ikke forventet en introduksjonsuke som var så altomfattende, sier Jørund Sæbø Jonassen 

Etter å ha besøkt solcelleanlegget og batteriet ved Skagerak Energilab, varmesentralen i Skien og Hogstad kraftverk i Siljan har studentene fått større forståelse av det store spennet i energibransjen, også med tanke på ringvirkningene. 

– Skagerak Energi har et stort samfunnsansvar, og denne uka har vist oss hvor stor påvirkning konsernet har på lokalområdene, sier Ellen Sigernes Grønstrand (26) fra Skien, som har studert Global utvikling og samfunnsplanlegging. 

80 søkere

HR-trainee Heidi Øhrn i Skagerak Energi følger gjengen gjennom sommeren. Hun forteller at Skagerak-konsernet, i tillegg til de 80 søkerne til sommerprosjektet, fikk 59 søknader om ordinær sommerjobb, og fant jobb til 25 av dem. 

Praksisplassene i Skagerak Kraft er det også rift om, der får masterstudenter bryne seg på programmering og modellering innen hydrologi, utvikle nye løsninger for import og eksport av vannstandsdata og for forebyggende vedlikehold av kraftverkskomponenter – for å nevne noe. 

Insta-takeover

Henrik Møane (24) og Hyeonyoung Kwak (24) kjenner bransjen fra innsiden. Kwak har studert elkraft ved universitetet i Sør-Øst Norge, og har vært innom driftssentralen i Skagerak Nett. Møane har i flere år hatt sommerjobb i Nett, men da har plenklipp og kantrydding vært på oppgavelista. For en som har studert Kreativ markedskommunikasjon er sommerprosjektet en gullkantet oppgave: I sommer sjekker nemlig studentene inn på Skagerak Energis instagram-konto, følg dem på @skagerak_energi.

Skagerak Energis sommerprosjekt 2020

Hyeonyoung Kwak (24), Universitetet i Sør-Øst Norge: Electrical Power Engineering.

Lars Laurent (25), Universitetet i Leiden: International Studies.

Henrik Møane (24), Høyskolen i Kristiania: Kreativ markedskommunikasjon.

Ellen Sigernes Grønstrand (26), Universitetet i Agder: Global utvikling og samfunnsplanlegging.

Fredrik Marinius Haugseth (24), Universitetet i Tromsø: Klima, energi og miljø.

Jørund Sæbø Jonassen (24), Norges handelshøyskole: Finans.