Erika Ellefsen (30) har tidligere jobbet som klatreinstruktør og ruteskruer, og vært ambassadør for en produsent av arbeidsklær. 

- Så flyttet jeg fra Oslo til Sandefjord, og måtte få meg en ny jobb. 

Øverst på ønskelista var arbeid der hun kunne være mye utendørs, og gjerne høyt over bakken. 

- Jeg så et bilde av en energimontør som klatret i en stolpe. Da tenkte jeg: Nå kjører jeg på og tar dette som privatist, sier hun. 

Var aktiv

I et vanlig utdanningsløp får elevene utplassering via skolen. Erika manglet praksis, men fikk, etter å ha kontaktet HR-avdelingen i Skagerak Energi, seks måneders praksis som hjelpearbeider.

Siden september 2019 har hun vært vanlig lærling i Skagerak Nett. 

-    Det er ikke bare lett å få lærlingplass utenom inntaksordningen, og jeg forsto at jeg måtte være aktiv og ringe rundt, sier hun. 

30-åringen innrømmer at tanken om at med-lærlingene er yngre enn henne slo henne før hun begynte. 

-    Men de er utrolig flinke, og det er veldig gøy å jobbe med dem, sier hun. 

Erika og Frida er lærlinger hos Skagerak Nett.

Flere i faget

For Frida Fjellving Andersen fra Porsgrunn ble valget om å bli energimontør tatt gjennom elimineringsmetoden: Hun valgte bort alt hun ikke kunne tenke seg å gjøre. Til slutt satt hun igjen med elektrolinjen, som ga flere muligheter. På skolebenken i Skien ble hun til slutt eneste jenta i klassen. 

- Jeg trives veldig godt som lærling, sier 18-åringen. 

Hun håper flere jenter velger seg inn i faget.

- Erika og jeg er på forskjellige arbeidslag, og jeg er veldig glad for at vi er flere jenter i Skagerak Nett.  

Som energimontør-lærlinger får de opplæringer i hele strømnettet, helt fram til husveggen. De legger kabler og bygger linjer med sine veiledere. Læretiden strekker seg over to og et halvt år, ett av årene har de en skoledag i uka. Elevene må bestå skriftlig eksamen før de får gå opp til praktisk eksamen. 

Rift om lærlingene

- Vi har hatt veldig gode lærlingkull de siste årene. De er så flinke, og vil så mye! Vi har lærlinger som søker seg til et litt spesielt yrke, og som tilfører en ny dimensjon i miljøet, sier teamleder Geir Døvle Svendsen. 

Han merker økt konkurranse om lærlingene i hele bransjen. 

- Vi ønsker oss de beste lærlingene, og er opptatt av gode holdninger og motivasjon til dem som søker. Vi er også i samtaler med lærerne.

Hvert år kalles 14 elever inn til intervju hos Skagerak Nett. Fem av dem får lærlingplass som energimontør. Søknadsfristen går ut 1. mars. 

- Energimontørfaget er en fin inngangsport, og passer for dem som liker å være mye ute i friluft og jobbe selvstendig, sier Geir Døvle Svendsen.