Vezla er en engelsk springer spaniel på 9,5 år. Hun var en godt voksen «dame» da Morten og familien overtok henne etter omplassering fra en kennel i 2012.
 

Økende i Norge

Rallyidrett er en ganske ny sport innen hundeidrett. Det er en mellomting mellom vanlig lydighet og agility (hinderløype). Utenom hundene er de fleste som driver med sporten damer. Sånn sett er Morten litt «mannen mot strømmen».

– Jeg startet med rallylydighet for to år siden. Det er veldig tilfredsstillende når kontakten og samspillet med Vezla fungerer. Men det er også en stor tålmodighetsøvelse for meg, forteller Morten.

I rallylydighet er det viktig med kontakt og motivasjon for å få hunden til å gjøre det den skal. Hunden må få vite at den er flink. Derfor vanker det mye skryt og godbiter under trening, i hudeterminologin kalt positiv forsterkning.
 

Ikke noe lek, men mye moro

En gang i uka er Morten og Vezla på to timers offisiell trening, i regi av Horten hundeklubb. Vezla har avansert til klasse 2 (lydighet uten bånd). Sammen går de en bane på cirka 15 poster, der hver post beskriver en øvelse som skal gjennomføres. I klasse 2 dreier det seg om cirka 60 forskjellige øvelser.
 

Øvelse gjør mester

I tillegg trener Morten og Vezla hver eneste dag etter jobb og i helgene. Først går de en vanlig luftetur. Etter turen repeterer de øvelser fra de offisielle treningene.

 

– Hjemme øver vi også på ustrukturert søk. Jeg gjemmer noe og Vezla finner gjenstanden fram igjen. Samme gjør vi ute, men morsomst er det når hun kan hjelpe til med å finne ungene i gata når de leker gjemmekikke, forteller Morten.

Morten og Vezla trener også litt blodspor. Hvis du viser Vezla et spor garanterer Morten at sporslutten blir funnet.

Og flink har Vezla blitt. Hun har deltatt i to konkurranser og vunnet førstepremie begge ganger. Den ene gangen oppnådde hun 195 poeng av 200 mulige.

Som alle andre familiemedlemmer har Vezla noen daglige oppgaver; hun bærer inn avisa og rydder matskåla si til oppvaskmaskinen. Så flink du er Vezla :-)