Denne masten på Knardalstrand, og en tilsvarende på andre siden av elva i Porsgrunn, er de to siste på den opprinnelige ledningen mellom Hauen og Roligheten. Ledningen ble bygd til daværende Porsgrund Elektrometallurgiske Aktieselskab, i dag Eramet, og sto ferdig i 1929. Mastene nærmer seg altså 90 år gamle.
 

Sjekket bæreevne

Med en høyde på 38 meter var det mye stål som måtte undersøkes da Norconsult var leid inn for å sjekke bæreevnen i midten av oktober.

- Vi sjekker ikke alt, men går over minst ett av mastebenene, slik at vi får et representativt utvalg av stålet i konstruksjonen, sier Bjørn Andreas Berntsen fra Norconsult.
 

- Flinke Skagerak-klatrere

Siden Berntsen ikke har klatresertifikat selv, har med seg Finn Gunnar Jacobsen og Bjørn Haagensli fra Aak Safety på jobben. Skagerak Netts Stian Lunde, fra ledningsavdelingen i nettproduksjon, er med som leder for sikkerhet.

- Gutta fra Skagerak er flinke til å klatre, så de kunne sikkert fulgt Norconsult opp selv, men siden de ikke har den nødvendige sertifiseringen er vi med for å følge opp i masta, sier Jacobsen.

Jacobsen er raus med rosen til Skagerak-gutta, og forteller at de ofte trekker dem fram som eksempel når de holder kurs for andre nettselskaper.
 

Runder de 100?

Nede på bakken står Bård Fossdal fra Norconsult og noterer funnene til guttene som inspiserer stålet oppe i masta. Han forteller om resultatet fra inspeksjonen av masta på Roligheten-siden to dager tidligere.

- Den var i bedre stand enn vi trodde på forhånd. Slik det ser ut nå er det ikke nødvendig å skifte den ut, men det trengs å gjøre noe vedlikehold på den, forteller han.

Så da kan kanskje de to mastene ha et håp om å runde 100 år i Skageraks tjeneste? Om det i så fall blir noen storslått feiring er mer usikkert…