Spådommen tilhører avdelingsleder Geir Otto Pettersen i montasjeavdelingen i Skagerak Nett. Et års tid har modellflyentusiasten sett på hvordan droner kan lette vedlikeholdsarbeidet i nettselskapet.

Bedre sikkerhet og sparer tid

- Aller viktigst er HMS-perspektivet hvor vi kan erstatte helikopterbruk med droner. Det er også store besparelser på befaringer. Vi slipper å klatre opp fjellsider og kan heller ha en drone klar i løpet av noen minutter. 

Skagerak Nett har foreløpig kjøpt inn tre relativt enkle og rimelige droner utstyrt med kamera. Seks montører er plukket ut for å få opplæring som RO1-operatører. 

- RO1 er den enkleste kategorien. Den gjelder droner under 2,5 kilo og det er krav om at de skal være synlig for operatøren hele tiden, forteller Pettersen. 

Det er ikke anledning til å fly høyere enn 120 meter over bakken og fartøyet må kunne lande automatisk på egenhånd om operatøren mister kontrollen over det.

Droner som finner feil på egenhånd

Pettersen tror på en rivende utvikling i årene som kommer.

- Det er allerede utviklet droner som foretar laserskanninger og filmer med varmesøkende kameraer. Ser vi litt fremover i tid vil det komme autonome droner som kan ut og finne feil og rapportere tilbake til nettselskapet på egenhånd, mener han.