Hjemme på Gulset bor konserndirektøren for kommunikasjon og myndighetskontakt i Skagerak Energi sammen med sønnen Henrik Leander og hunden Teddy.

- Knut er selvfølgelig sjefen min, men det er Henrik som er sjefen.

Da Kristian (41) ble far for fem år siden var det både det stolteste og viktigste øyeblikket i livet hans.

- Alt annet i livet blir mindre viktig. Det som er viktig er han med to armer, to bein og to smilende øyne. Det er hans fremtid som er min fremtid nå. Så enkelt er det.
 

Åpen for innspill

Kristian er den nyeste sjefen på Floodeløkka. Ser du en blid fyr med skjegg i gangene, kan det være Kristian. Han lover å hilse på deg når han treffer deg.

- Det er viktig å ta seg tid til å slå av to ord, mener han, og gjør sitt til å etterleve nettopp det.

Han ble spurt om å ta jobben som konserndirektør for kommunikasjon og myndighetskontakt (heretter bare omtalt som konserndirektør). Etter at Kristian takket ja og det ble kjent at han skulle begynne i Skagerak, har stort sett alle som har ønsket han lykke til, lagt til at han kommer til et solid selskap.

- Ordentlig. Skikkelig. Ikke noe tull, forteller konserndirektøren om tilbakemeldingene.

Kristian kommer heller ikke inn i selskapet med en holdning som sier ”slik skal det gjøres – jeg vet best”. Det er klart han har tanker om hvordan ting skal være, men først skal han bli kjent med huset og dets folk, og han skal alltid være åpen for gode innspill.

- Den beste måten å bli kjent med organisasjonen på, er å snakke med folk. Å snakke med og ikke bare til folk er jo det kommunikasjon skal handle om. Bare se på Facebook. De mest klikkbare sakene er de som innbyr til engasjement og aktiv involvering, ikke de som bare slår fast en mening. Å stille de rette spørsmålene er ofte like effektivt som å brøyte seg frem i den tro at man alene sitter på alle de rette svarene, sier Kristian. 
 

Behandlet hverandre skikkelig

Allerede som tenåring lot Kristian seg lede inn i politikken og organisasjonslivet. Da meldte han seg inn i Fremskrittspartiet og startet opp Siljan FpU – det var etter at han hørte John Alvheim, Frp-nestoren, tale i Skien. Sammen med Robin Kåss var han aktiv i Europeisk Ungdom, i fylkeselevrådet med Sindre Beyer, han gikk i klasse med Hedda Foss Five og parallellklassen til Einar Håndlykken. Alle er kjente og aktive stemmer og ansikt i Telemark i dag. Han var aktiv der han kunne være aktiv.

- Jeg følte at jeg kom inn i et godt miljø, og som jeg husker behandlet vi hverandre skikkelig.

Et sted han ikke var aktiv, var på fotballbanen. Der havnet han fort på reservebenken. 
 

Reserve for Bård

Mange år seinere åpnet det seg en mulighet på en annen benk – nemlig stortingsbenken til Telemark. Fremskrittspartiet hentet Bård Hoksrud fra Stortinget til jobben som statssekretær, og da rykket Kristian inn på Bårds sete i nasjonalforsamlingen. Da det skjedde var Kristian en av de mest sentrale rådgiverne i partiet, og sjef for FrPs internasjonale avdeling. Det betød at han blant annet var rådgiver for Frps stortingsgruppe og partiledelsen. På Stortinget ble han naturlig nok utenrikspolitisk talsmann for partiet, og nestleder i utenriks- og forsvarskomiteen. Med sine tolv år på Stortinget i ulike roller kjenner han naturlig nok godt både livet på Løvebakken og ikke minst de politiske prosessene.
 

Helstudert røver

Da Kristian ga seg i politikken, forsvant mange vekttall fra Fremskrittspartiet. 

- Jeg har åtte års universitetsstudier. Det holder, slår han fast.

I bunn er han statsviter, og skrev hovedfag om petroleumssektoren. Ved universitet i Aten gjennomførte han en mastergrad i Balkan-studier, og skrev om fredsprosessen i Bosnia, og Kristian har mellomfag i psykologi med fordypning i forhandlingspsykologi.  Og ikke nok med det – fra Universitet i Oslo har han grunnfag i Russland- og Øst-Europa-kunnskap.
 

Men direktøren er ikke bare en helstudert røver som sitter med nesa i fagbøker. Han er et metallhue. Øregangene hans elsker å bli smurt med heavy metall-musikk, aller helst Kiss.

- De har jeg et nesten religiøst forhold til.

Musikken hører han på vinyl om mulig, og går så ofte han kan på konserter. Du skal ikke bli overrasket om du treffer konserndirektør Norheim innerst i lokalet på Rockeklubben i Porsgrunn eller på Sentrum Scene i Oslo med hans fars gamle og slitte skinnjakke og falmede t-skjorter med Iron Maiden eller Kiss på brystet.  
 

Skal bli lyttet til

GRØNN: Som konserndirektør i Skagerak skal Kristian Norheim lede an og sørge for at konsernet får en ledende og viktig stemme når det kommer til det grønne skiftet. FOTO: BJØRN HARRY SCHØNHAUG

Før Kristian ble hentet til Skagerak, jobbet han i Gambit Hill+ Knowlton Strategies. Det er et av landets største kommunikasjonsbyråer. Der hadde han ansvaret for forsvarskundene, men jobbet også på energiområdet og drev med klassisk pr-arbeid, politisk prosessforståelsestrategisk kommunikasjon, men var også sentral i prosjektet Nattevandring til Gaustadtoppen, som engasjerte mer enn 5000 mennesker opp til taket av Telemark nattestid i fjor høst. Erfaring som er og kommer til å bli viktig i den nye jobben som konserndirektør.

- Jeg er ikke veldig blyg på det. Jeg mener jeg er rett person for Skagerak. Samtidig som Skagerak er det absolutte rette selskapet for meg.

Nå handler alt for Kristian om å styrke selskapet. Styrke arbeidsplasser. Styrke posisjon i samfunnet. Styrke omdømmet.

- Vi skal være i stand til å være et selskap som blir lyttet til, og vi skal være en attraktiv partner, sier konserndirektøren.

Blant mange oppgaver er en av dem å sørge for at selskapets strategiske mål blir nådd. Døra til konserndirektørens kontor er både høy og vid. Han skal være inkluderende.

- Vi spiller alle sammen på samme lag. Det er sammen vi løfter Skagerak ytterligere.

Kristian sier myndighetskontakten er minst like viktig som kommunikasjonen. Når rammebetingelsene for bransjen skal settes og saker som kan føre til konsekvenser for Skagerak kommer på dagsorden, er Kristians jobb å være på ballen, ikke minst i forkant og bidra til at Skagerak ikke bare blir sett og hørt, men oppfattes som en aktør som gjør mer enn å gråte for sin syke mor.

- Skagerak er en fornybarekspert, men det er det dessverre ikke alle som er klar over. Utfordringen er å kommunisere alt det gode vi gjør og all ekspertisen vår ut. Når noen sier "fornybart" eller "det grønne skiftet", skal Skagerak være noe av det første referansepunktet de får opp i pannebrasken. Der er vi ikke ennå, men det er dit vi skal komme.
 

Skal ta tankelederskap

Med Kristian som sjef skal Skagerak i enda større grad enn i dag bli en premissleverandør på det grønne skiftet. Et område Skagerak også sitter med løsninger på.

- Vannkraft er den originale, fornybare energien, påpeker konserndirektøren.

- Skagerak må være med som en del av løsningen på klimautfordringene. Sol, vind, batterier – alt dette er bra, men klimaregnestykket går ikke opp uten at vannkraften inkluderes og videreutvikles. Vann er ikke bare bra for helsa, men også for klimaet.

Som sjef vet Kristian at han aldri kommer til å bli bedre enn det andre gjør han til. Han ønsker god, gammeldags framsnakking fram i lyset, og han ber om å bli invitert ut på alle de forskjellige arbeidsplassene i Skagerak-systemet.

- Ta kontakt, jeg må spilles god.

Som sagt skal Kristian sørge for at de som skal lytte, lytter til Skagerak.

- Vi skal ta tankelederskap. Dette er god omdømmebygging og ikke noe fancy PR- jippo. Vi skal ta tydelige posisjoner og bruke vår fagekspertise som vi har innad til å etablere oss som en tankeleder – eller ekspert – utad. Tankeledere rydder i villniset i debattene, bringer klarhet og perspektiver på det området vi representerer. Knut (Knut Barland) skal være en tankeleder blant konsernsjefene i bransjen og Skagerak skal være en tankeleder blant selskapene i bransjen. Det kan også ofte være vel så viktig å være en tankepartner –  det å stille de riktige spørsmålene og bringe inn nye perspektiver er ofte viktigere og mer troverdig enn nødvendigvis alltid å ha svaret selv. Vi skal være så gode, relevante og interessante at vi blir lyttet til.