Det var en fornøyd seksjonssjef Lars Søfteland som torsdag 7. september mottok meldingen om at Skagerak Kraft har fått konsesjon til å bygge en flunkende ny kraftstasjon ved Dalsfoss i Kragerøvassdraget.

Trenger ny stasjon

- Dalfos kraftstasjon er blitt 110 år gammel, og er såpass preget av alderen at det er nødvendig å gjøre noe. Konsesjonen gir oss anledning til å bygge en ny og moderne stasjon, forteller han.

Nye Dalsfos kraftstasjon vil få en produksjon på 38,5 GWh, en økning på mellom 6 og 7 GWh fra dagens produksjon. Den vil bli bygd på motsatt side av det eksisterende kraftverket og vannet vil bli ledet til stasjonen gjennom en tunnel fra inntaket i Toke.

Tar vare på den gamle

- Den gamle stasjonen er verneverdig, så den vil bli tatt vare på. Opprinnelig hadde vi tenkt å beholde den i begrenset drift, men det viser seg at tilstanden er såpass dårlig at det ikke lar seg gjøre.

Ålekaret, hvor det hver høst blir fanget ål som er på vei ned vassdraget, blir erstattet med en ny innretning på andre siden av vassdraget. Ålen er rødlistet og vurdert som sårbar. Dermed blir den fraktet i bil ned til sjøen og sluppet ut der igjen.

Ferdig i 2020?

Byggingen av nye Dalsfos kraftstasjon er beregnet å ta i underkant av to år, men Søfteland kan foreløpig ikke si nøyaktig når stasjonen vil stå ferdig.

- Vi er først og fremst veldig glad for at vi har fått konsesjonen. Nå vil vi sette oss ned med detaljplanleggingen, så får vi se når vi kan stå ferdig.

Seksjonssjefen tror stasjonen kan stå ferdig i 2020.

- Selv om prisen på elsertifikater i dag er lavere enn forventet, vil det gi oss ekstra inntekter som vi gjerne vil ha med oss. For å oppfylle disse kravene må kraftverket settes i drift senest i 2021.

Fotoillustrasjon med plassering av ny kraftstasjon