I en garasje ved Skageraks anlegg i Slagen i Tønsberg står det store aggregatet.

- Det finnes mange aggregater som er større, men ingen større på hjul, forteller Morten Gøytil, avdelingsleder montasje i Skagerak Nett.

Aggregatet brukes til nødforsyning og vedlikeholdsarbeid, først og fremst til kunder som mister strømmen.

- Vi tar beredskapen på alvor, garanterer Gøytil.
 

Fortsetter å gå

I den kalde årstida gir aggregatet nok effekt til å forsyne 200 boliger med strøm om strømbrudd oppstår.

- Så lenge vi gir aggregatet mat, fortsetter det å gå, forklarer Gøytil.

Med mat mener han selvsagt diesel.

Størrelsen på aggregatet er 1.250 kVA (kilovoltampere) med en effektbryter på 3000A.
 

Støydempende teknologi

STORT: Så vidt Jan Vidar Pedersen Døj (til venstre) og Morten Gøytil i Skagerak Nett kjenner til, er det ingen mobile aggregater i landet som er større enn det de har i Slagen. FOTO: BJØRN HARRY SCHØNHAUG

- Det er lettvint å bruke, og fleste av montørene i Skagerak Nett har kompetanse til å gjøre det, sier Jan Vidar Pedersen Døj, montør i Skagerak Nett.Aggregatet gir fra seg mindre støy enn man kanskje forventer. Når Gøytil vrir på nøkkelen er det selvfølgelig ikke lydløst, men leverandørene Caterpillar har brukt teknologi som gir minst mulig støy for dem som skal håndtere aggregatet, og ikke minst for kunder og andre som oppholder seg i nærheten.
 

Kioskhavari

I forbindelse med et nettstasjonshavari på et industriområde i Stokke i Vestfold, ble aggregatet tatt i bruk. Det er den eneste gangen så langt etter anskaffelsen i fjor.

- Dette aggregatet får dekket opp det vi ikke har hatt mulighet til tidligere, sier Pedersen Døj.
 

Har flere

Fra før av har Skagerak Nett to aggregater på 500 kVA hver. De var store den gang de ble kjøpt inn. Det store på 1.250 kVA er nok til å forsyne en stor bedrift med strøm. En av årsakene til nyanskaffelsen er utviklingen i strømnettet, og kundenes behov for kontinuerlig forsyning. Tidligere har Skagerak Nett klart seg med de to andre, men ikke nå lenger.
 

Stort pluss

Under vedlikeholdsarbeid hender det at kunder må være uten strøm. Det kan de i visse tilfeller unngå når Norges største, mobile aggregat tas i bruk. Det store kan forsyne kunder med strøm kontinuerlig uten avbrudd. Det er spesielt mot industrien at Skagerak Nett ønsker å benytte aggregatet i større grad ved vedlikeholdsarbeid.   

- Dette aggregatet gir andre muligheter enn vi tidligere har hatt, sier Gøytil.