Se for deg marerittet på julaften. Klokka er to på ettermiddagen, lukta av pinnekjøtt og ribbe sprer seg fra kjøkkenet og ut i stua og inn i nesa. Så går strømmen. Lysa på juletreet dør ut, og pinnekjøttet og ribbas skjebne er uviss. Slapp av. Skagerak Nett er der for deg.

- Hele jula har vi vakter som sitter klare til å bistå kunder i nød, forsikrer Jøran Nilssen. Han er operativ leder i Skagerak Nett.
 

Mange står klare

Nilssen tar i mot Skageraknytt i beredskapsrommet. De er klassifisert på nivå 3 i beredskapsforskriften. Det er den høyeste klassifiseringen på nett- og energiforsyning man kan få. Flere operatører overvåker nettet på flere titalls skjermer.

- Dette er den eneste plassen i Skagerak Energi det er folk på vakt hele tida, året rundt, sier Nilssen.

Dersom du er så uheldig at du mister strømmen i jula, er det første du må gjøre å sjekke sikringene i egen bolig. Dersom alt av sikringer er i orden, bør man sjekke avbruddskartet på skagerakenergi.no

- Ser du at det er en feil der du bor, trenger du ikke å ringe. Da er vi på vei ut for å feilrette. Er det ikke markert for feil i område dit, så ring feilmeldinga  sier Nilssen.

Da sender Skagerak Nett en av de 14 montørene som er i beredskap i jula. 

- Skulle man være så uheldig at hovedsikringen går, så er vi i Skagerak Nett normalt hjelpsomme i jula, og kan hjelpe kunder med å gi ut slike sikringer, sier Nilssen.
 

Sjekker været

Man kan aldri være helt sikker, men Nilssen sier det er like lite sannsynlig at strømmen skal gå i jula som ellers i året. 

Før julehelga var det i enkelte områder planlagt strømstanser, men disse er satt på vent til etter jul.
Nilssen og de andre på beredskapssenteret driftssentralen sjekker også værmeldinga jevnlig. Akkurat nå ser det ut til å bli fint vær i jula, men om det meldes uvær kaller de inn enda flere montører til å stå i beredskap.

- Det gjør vi for å være forberedt på følgene av et eventuelt uvær.

Nilssen lover én ting for sikkert:

- Vi i Skagerak Nett passer på nettet, og gjør vårt ytterste for at alle skal få stekt ribba.