Tester ut tøy som skal tåle flammehav
Vernebekledningen de ansatte i Skagerak Nett skal bruke i det daglige testes for lysbue. En lysbue er en flamme som oppstår ved en elektrisk kortslutning.
I forskriftene står det normer for hva klærne skal være testet etter. All vernebekledning ansatte bruker er lysbuetestet. Det vil si at plaggene blir utsatt for en situasjonen som oppstår ved en elektrisk kortslutning. Ved en kortslutning oppstår det en lysbue som arter seg som en eksplosjon.
- Ut av det blir det en flamme og en fryktelig varme, forteller HMS-rådgiver Brynjar Haugen i Skagerak Nett.
Nå for tiden tester mannskapet ut en vinterkolleksjon for en leverandør. Montør John Jensen er en av dem som tester.
- Klærne virker greie, er hans umiddelbare kommentar.
Ikke i direkte kontakt
Hele plagget skal være lysbuetestet, og metalldeler skal være tildekket. Metallet blir varmt når det utsettes for en lysbue, og vil smelte.
- Hvis det skjer, kan det brenne seg inn i kroppen, forklarer Haugen.
Metall skal aldri være i direkte kontakt med hud. Dersom en blir utsatt for en lysbue vil vernebekledningen beskytte huden mot brannskader, slik at brannskader unngås. Bekledningen som nå testes er en vinterkolleksjon i goretex-kvalitet.
- Fram til nå har ikke leverandørene klart å levere goretex som er lysbuetestet, sier Haugen.
John Jensen er på befaring der en av de 52 mastene skal reises fra Brunlanes i Vestfold til grensa mot Telemark ved Solum. Han har ikke fått testet tøyet så lenge, men har allerede registrert at han ønsker forsterkninger på innsida av buksa ved rumpe og lår. Når den hekter seg fast i skarpe kanter, er det fort gjort at det rives i stykker.
Tungt og vått
I dag blir vernebekledningen raskt gjennomvåt når det er nedbør, og med tykke jakker på vinteren blir det svært tungt å arbeide i dersom det er fuktig vær.
- Vi forventer at det nye tøyet er lett og godt å jobbe i, sier Haugen.
Nå ser han fram til å få det godkjent.
Fortsatt er det enkelte ting John Jensen mener bør bli bedre. Blant annet vil han ha glidelås på alle lommene. Det er det ikke på plaggene han har til testing.
- Borrelåser varer ikke evig, påpeker han.Jensen vil også ha tøy med bedre passform enn settet han har fått utlevert.
Tildekket er bra
Alt tøy, fra innerst til ytterst, skal være av lysbuetestet materiale. T-skjorter, underbukser og behåer. Også mellomplagg som for eksempel en pologenser.
- Leverandørene anbefaler flere lag for å øke sikkerheten og minske faren for skader, forteller Haugen.
Det er vernebekledningen som skal ta støyten.
- Er du tildekket vil det gå bra.