20. august arrangerte Skagerak Varme en fagdag om fjernvarme ved Farris Bad i Larvik. Med 55 påmeldte og gode foredragsholdere ble det en svært vellykket samling forteller administrerende direktør Morten Rogn.

- Vi ønsker å være offensive og brukte dagen til å vise frem tre områder hvor utbyggere både kan bruke fornybar fjernvarme og spare penger. 
 

Vil levere varme i byggeperioden også

Et område Rogn har veldig tro på er salg av fjernvarme i byggeperioden på nybygg.

- I dag er det vanlig å bruke dieselaggregat til slik oppvarming. Hvis vi er litt tidligere ute med fjernvarmen vår kan vi sette på en midlertidig varmeveksler i byggeperioden.

Løsningen gir ingen forurensning, kan rense luften for byggestøv innendørs og gir raskere opptørking til lavere pris enn diesel.
 

Varme blir til kjøling

Blant deltagerne på fagdagen var det representanter fra de store byggkonsulentselskapene, entreprenører, kommuner og andre fjernvarmeselskaper. De ble også introdusert for en løsning hvor fjernvarmen brukes til kjøling. 

- Det kan være litt vrient å få tak på akkurat hvordan dette virker, men prinsippet kan sammenlignes med hvordan et gasskjøleskap fungerer. Der brenner man jo gass for å få det kaldt i kjøleskapet, sier Rogn.
 

Slutt på egne fjernvarmerør i bygg?

En annen nyvinning innen fjernvarme ble også presentert. Agder Energi Varme har laget en design som gjør at man i nybygg kan bruke tappevannsrørene til å overføre fjernvarme til romoppvarming.

- Det må monteres et lite skap i leilighetene, men utbyggerne slipper å legge et eget rørnett for å sirkulerer fjernvarmen rundt i bygget. Det sparer de både plass og penger på.
 

Tar i bruk fjernvarme og sparer penger

Tilbakemeldingene fra fagdagen var veldig gode.

- Det var første gang vi gjennomførte et slikt arrangement, og vi var spent på hvordan det ville bli mottatt. Vi fikk presentert fjernvarme på en ny måte og litt annerledes måte. De løsningene vi presenterte kan spare kundene for penger og øke fjernvarmesalget for oss, så dette er en vinn-vinn-situasjon, konstaterer Rogn.

God oppslutning på Skagerak Varmes første fagdag om fjernvarme. FOTO: ARE VEGAR HANSEN.