Tenk deg at vinden løyer etter en høststorm og titusener av kunder sitter uten strøm. En liten kommando fra Skagerak Netts driftssentral sender en sverm av droner opp for å befare linjenettet etter trefall eller andre feil. Dette er scenariet eSmart Systems jobber mot, og med seg på laget har de Skagerak og 11 andre nettselskaper.

- Vi har utviklet et produkt hvor du kan analysere bilder i realtid sammen med en operasjon for droner, sier salgsdirektør Hogne Fevang i eSmart Systems.

Bilder analyseres og overføres til driftssentralen

I praksis betyr det at man bruker en spesialutviklet app til å fly dronen med. Foreløpig må dronen flys av dronepiloter. Når det tas bilder av for eksempel mastepunkter, overføres disse automatisk til driftssentralen.

Når bildene vises for operatørene på driftssentralen, er de allerede sjekket av en kunstig intelligens som har registrert eventuelle feil eller mangler.

Mange fordeler

Vedlikeholdskoordinator i Skagerak Nett, Bjørgulf Schulz, mener montørene vil spare mye tid på bruk av droner.

- Spesielt om vinteren, når det er mye løssnø, kan det være tungt å komme opp på en topp for å få oversikt langs en trase. Da er det greiere å sende opp en drone som kikker fra litt større høyde.

Droner kan ha mange bruksområder. De kan finne feil i en beredskapssituasjon eller de kan brukes til planlagte inspeksjoner for å se hvor det er nødvendig med vedlikehold.