Har med seg strømnettet i lomma
Skagerak Nett har satt seg som mål å redusere de totale kostnadene med 30 prosent. Da må gamle arbeidsmetoder utfordres og endres. Nå skal hver enkelt montør bli "Helt i felt".
Siden august har Dag Einar Rønningen, Tor Olav Fjeldheim og Ole-Jan Christoffersen prøvd ut det som kan bli fremtidens arbeidsmetode i nettselskapet. "Helt i felt" er prosjektet kalt hvor mobilteknologien tas et skritt videre.
- Jeg synes det er bra. Vi får alt inn på nettbrettet og som regel klarer vi å løse det meste med telefonen, sier Rønningen.
Han viser med et kart på telefonen hvordan han får full oversikt over hele nettet ned til lavspentkabler, kabelskap og inntak hos kundene. Utility to go, eller kort og godt UTG, kalles applikasjonen som er basert på Skagerak Netts nettinformasjonssystem Trimble.
Foreløpig kan UTG bare speile informasjon fra nettinformasjonssystemet, men app-en, som fungerer både på telefon, nettbrett og PC, har potensial til å bli noe mye mer.
Flere beslutninger i felt
Skagerak Nett har satt seg et hårete mål om å redusere kostnadene med 30 prosent. For å nå dette målet må arbeidsoppgavene ses på med helt nye øyne. Det er de tre nettservicemontørene i full gang med i Sandefjord og omegn hvor de prøver ut helt nye verktøy som gjør dem i stand til å ta flere beslutninger ute i felten.
Powel har laget en løsning hvor alle jobbene legges inn i et kart slik at montørene kan utføre flere oppdrag når de først er i et område.
- Det kan for eksempel være småjobber som vi kan ta på vei hjem, sånn som å feste en bardunmarkør, forteller Rønningen.
Beholder det som fungerer
App-en kalles Network Collector, og på samme måte som UTG finnes den både i mobil, nettbrett og PC-versjon. Montørene er med og utvikler programvaren underveis.
- Vi har direkte kontakt med Powel og gir tilbakemeldinger om feil eller tilpasninger, forteller Fjeldheim.
Håpet er at noe av funksjonaliteten etter hvert kan utvikles i UTG også. Da kan jobbene komme til syne i samme app hvor all informasjon om nettet også ligger. Network Collector er et skritt på den veien hvor ideer til tjenester utvikles og prøves ut.
- De delene som fungerer bra beholder vi, men de delene som fungerer dårlig kaster vi ut, forteller Christoffersen.
Mobiltelefonen brukes til stadig mer
Mobiltelefonen er blitt et kraftig verktøy. Det gjør at arbeidsoppgaver kan gjøres betydelig enklere enn tidligere. Guttene har fått tak i en GPS-mottaker som kan kobles til mobiltelefonen for mer nøyaktige posisjonsdata.
- Den gir oss posisjonen med en nøyaktighet på 1 til 2 centimeter. Når vi er ute for å koble til en kabel kan vi gjøre innmåling samtidig. Vanligvis er det forskjellige arbeidslag som gjør det, forteller Fjeldheim.
Neste steg nå er å la installatører bestille nettserviceoppdrag direkte i Network Collector. Dermed kan antallet telefonsamtaler reduseres og tiden kan brukes mer effektivt til å løse oppdragene.
Forlenger prøveprosjektet
Helt i felt er et prøveprosjekt som i utgangspunktet skulle avsluttes før jul, men resultatene er så lovende at det nå blir forlenget. I oktober fikk de tre montørene også med seg Petter Evensen i prosjektet. Dermed kan de nå deles opp i to lag som jobber parallelt.