Ida Løken i Skagerak Nett er i et klasserom på voksenopplæringa i Horten. Foran henne sitter en årvåken gjeng med flyktninger. De får høre at strøm er en flott ting så lenge man tar forholdsregler og hensyn.

- Strøm er en fantastisk vare vi er avhengig av, sier hun.

Jobben hennes er å reise rundt til skoler og klasser og fortelle om elsikkerhet og brannforebyggende tiltak.

Ikke mobiltelefon i senga

Sammen med kollega Gunn-Hilde Brenne pleier Ida normalt å være på 6. og 9.-trinn i skolen. Men nå er det vinterferie.

- Lærerne på voksenopplæringa har fri, og da ringer de oss, forteller Ida.

Jobben hennes er å fortelle hvordan strømmen lages, hvordan strømmen kommer fram til der du bor, og hvilke konsekvenser feil bruk av strøm og elektrisitet kan føre til. Hovedbudskapet er å lære bort brannforebyggende tiltak.

- Vi skal ikke skremme, men vi advarer om at skader og ulykker kan skje, sier hun.

Uansett alder og bakgrunn, er det enkelte ting som er universelle. Alle har mobiltelefon og datamaskin. Mange tar med seg dette i senga, og legger både telefon og datamaskin fra seg i senga, slenger dyna til side så den dekker telefonen og datamaskinen, og går for å gjøre andre ting. På skjermen får flyktningene ved Horten kommunale voksenopplæring se en film som viser hvor fort det kan ta fyr.

- Apparater vi bruker må vi følge med på, sier Ida.

Opptatt av pris

Flyktningene fra Eritrea og Somalia får høre om Skagerak. Om hvilke kommuner i Vestfold og Telemark Skagerak eier nettet i. De får høre om forskjellen på nettleie og strømleverandør. At strøm og elektrisitet er noe vi bruker hver eneste dag, Ida forteller om fakturaer.

- Regningene har vi sett, smeller det fra en mann på den bakerste pulten i klasserommet.

Flyktninger i klasserom.

De aller fleste er opptatt av pris og hva det koster. De synes alle at strøm er dyrt. Ida viser bilder og forteller og forklarer om veien fra vann til strøm til kaffetrakteren. På skjermen ser klassen energimontører som monterer høyspentmaster. De fleste er skjønt enige om at jobben i høyden ikke er noe for dem. Ida forklarer at det er noe av det nettleia brukes til, nemlig å sørge for sikker strømforsyning fram til veggen der du bor.

- Det er sjelden vi mister strømmen her i Norge, men været kan være en utfordring.

Skru ned temperaturen

Over skjermen ruller bilder av fjell, fosser, vannmagasiner, dammer og turbiner. Men fortsatt er det pris som opptar flyktningene mest. For enkelte er det også overraskende at kongen og vanlige folk betaler det samme for strømmen. Ida gir dem tips om hvordan de kan få strømforbruket og regningen ned.

- Dere trenger ikke å ha ovnen på 25 grader i stua, og samtidig ha vinduet åpent, sier hun.
Senk heller temperaturen ned til 21 grader, og luft ofte – ikke lenge av gangen.

Nå som AMS, smart strømmåling, snart er på plass i alle husstander, fikk de også høre litt om når på døgnet man bruker mest strøm. Gunn-Hilde og Ida forteller at det naturlig nok brukes mer strøm på morgenkvisten når alle skal dusje, koke kaffe og egg. Mindre midt på dagen når man er på skole eller jobb, og mer igjen på ettermiddagen når man lager middag og koker ny kaffe til kveldskosen.

Flyktningene på Horten kommunale voksenopplæring får også vite alt de trenger å vite om det å være kunde av Skagerak og en strømleverandør.

Forholdsregler å huske

En klassisk og farlig scene er de som kommer hjem fra byen midt på natta og er sultne. Ikke sjelden fyrer de i gang komfyren, og setter en pizza inn til steking. Så sovner de og glemmer pizzaen. Da er veien kort til brann.

- Er du sulten på natta, så smører du deg noen brødskiver, oppfordrer Ida.

Nok en film blir vist på skjermen. Om to jenter som gjør alt feil i forhold til brannsikkerhet og elsikkerhet. De setter på mat til koking uten å følge med, de legger klær inntil vifteovner og over skjøteledninger med mange uttak og ledninger, de legger fra seg elektriske apparater uten tilsyn. Da skjer det som ikke skal skje – det begynner å brenne. Mange flyktninger er vant til å se energikilden der de kommer fra. De ser at bålet brenner for når de skal koke eller varme opp.

- Her opplever de at energikilden er usynlig, forteller Ida.

Sammen med Gunn-Hilde hjelper de flyktningene til å lettere å forstå hvordan hverdagen er i deres nye hjemland.

Alle, uansett alder og bakgrunn, har godt av å bli minnet på et par elementære ting angående brannsikkerhet:

- Vær våken og til stede når du lader og bruker elektriske apparater, sier damene.

Ida Løken ved Smartboard