I Sande er det høy aktivitet innenfor bolig- og næringsutvikling. Samtidig har strømforsyningen i deler av kommunen ikke vært tilfredsstillende verken for kundene eller Skagerak Nett. Det har vært litt for høy hyppighet av lange strømbrudd.

- Det er særlig ved to relativt lange 22 kV-ledninger nordover i kommunen vi har opplevd dette. Årsakene er flere, men generelt er luftledninger mer utsatt for strømbrudd enn kabler. I tillegg har få brytere langs disse ledningene gjort det vanskeligere å koble om nettet, sier overingeniør Martin Eldrup.

Færre og kortere feil

Nå skal deler av disse ledningene kables og flere brytere skal monteres. Sammen med andre vedlikeholdstiltak skal dette redusere antallet feil, samtidig som det øker omkoblingsmulighetene når uhellet er ute.

- Dette skal gi kundene færre og kortere feil. Planen er å ha gjennomført utbedringene innen utgangen av 2018.

Totalt dreier det seg om investeringer på 4,5 millioner kroner.

Nett som reparerer seg selv

Bryterne som monteres gjøres fjernstyrte slik at det ikke er nødvendig å sende ut montører for å koble om ved feil. Samtidig samarbeider Skagerak Nett med ABB om et forsknings og utviklingsprosjekt med sikte på å gjøre koblingene automatisk.

- Ulike feil skal analyseres slik at et datasystem kan generere forslag til omkoblinger i nettet. I første omgang skal operatørene på driftssentralen foreta omkoblingene, men når vi har samlet nok erfaring, og systemet er trygt nok, så kan nettet på denne måten raskt reparere seg selv ved et utfall, sier Eldrup.

Strømforsyning til nytt næringsområde

Skagerak Nett har også startet planleggingen for å styrke strømforsyningen til det nye næringsområdet som nå er under utvikling ved Hanekleiva.

- Der er det store planer om ny næringsvirksomhet, blant annet et stort distribusjonslager for ASKO. For å sikre nok effekt ønsker vi å bygge en ny 132 kV-transformatorstasjon i Sande.
Skagerak Nett må ha konsesjon fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) før byggingen kan starte, men planleggingen er i gang.

- Foreløpig ser vi for oss en stasjon ved Hanekleiva, men den videre prosessen vil avgjøre endelig beliggenhet, sier Eldrup.

Han forteller at det må investeres i størrelsesorden 70-80 millioner kroner for å få bygd stasjonen.

Tegning av nytt Asko-lagera i Sande