Har du riktig lyspære i spottene dine?
Flimrende lys og spotter som ikke vil dimmes kan være resultatet når halogenpæra byttes ut med LED. - Det er en jungel av dimmere, LED- og halogenpærer der ute, sier Christian Heyerdahl i Det Lokale Eltilsyn (DLE).
- Det er ikke så greit å vite hva man skal velge, og hva som passer overens, sier Christian Heyerdahl, tilsynsingeniør med erfaring fra brannetterforsking. Snart tar han over som avdelingsleder hos DLE i Skagerak Nett. Tilsynets oppgave er å redusere antallet skader og ulykker med elektrisk årsak.
Nå som det ikke lenger produseres halogenlyspærer ser han en økning av LED (Light emitting diode)-pærer i gamle halogenanlegg. Mange rom lyses opp med eldre 12 volts innfelte spotter med halogenpærer.
- Da kan du bruke «retrofit 12 volt»-ledpærer (LED-lyspærer med samme sokkel som tradisjonell halogenpære) som passer i stedet for halogen. Men det er likevel usikkert om trafoen stemmer, eller om dimmeren passer til den nye lasten, sier Heyerdahl i DLE.
Bygge om anlegget?
Heyerdahl anbefaler å ta kontakt med et autorisert elektrofirma som kan bygge om 12 volts-anlegget til 230 volt. Da vil man få betraktelig flere alternativer ved valg av type LED-armaturer.
- Det koster litt penger?
- Ja, det gjør det, men å skifte til LED minsker brannrisikoen siden de ikke oppnår så høye temperaturer som halogen, samtidig som man bruker mindre penger på belysningen, da LED har mye mindre effekt. Levetiden på LED kontra halogen kan man også gange med 10, sier han.
- Det aller beste er å få skiftet den innfelte spotten til en spott med integrert LED. Disse er laget for formålet, og innehar blant annet kjøleriller som transporterer varme bort ifra LED-dioden. Dette er med på å forlenge levetiden.
Ny dimmer
Dimming av LED ved ikke-kompatible enheter kan gi ulike utslag, som flimring, at de ikke tenner ved lav innstilling og at de tenner én etter én.
- Dette er kjente utfordringer, men da kan man benytte seg av dimmer med innstillingsmuligheter, slik at den kan tilpasses det enkelte LED-dimmeprinsippet.
Sjekkliste
Heyerdahl har flere tips til overgangen fra halogenpærer til LED.
- Har du et 230 volts halogenanlegg kan du bruke «retrofit»-pærer. Men det er ikke sikkert at en eventuell dimmer støtter disse pærene.
- Har du et 230 volts anlegg kan du få en autorisert elektriker til å bytte spottene – og få sjekket at dimmeren passer, eller bytte denne.
- Har du et 12 volts-anlegg må anlegget sannsynligvis bygges om. Dersom installasjonen og opplegget i utgangspunktet er i henhold til forskrifter og normer, vil det enkelt la seg gjøre for en autorisert elektriker.
- Sjekk at LED-pære eller armatur er CE merket.
- Bruk alltid autorisert elektrofirma ved inngripen i den faste elektriske installasjonen.
- Ta en titt på www.elsikkerhetsportalen.no for flere gode tips.
Ved installasjoner hvor det er i utgangspunktet er montert innfelte spotter med retrofit LED pærer, må man aldri erstatte disse med halogen. Kun LED mot LED, eller halogen til LED.
Det finnes også en dimmetabell laget av leverandører av LED-belysning og dimmere, der man ser hvilke dimmere som passer til den aktuelle lyskilden.
Halogen-forbud
Den gode, gamle glødepæra forsvant fra markedet i 2009, med unntak fra spesialpærer til dekor som fortsatt selges i butikk. Så var det sparepærene som ble faset ut i 2013. Nå er halogenpærene i ferd med å forsvinne fra markedet, etter et EU-forbud mot produksjon av halogenlyspærer. Forbudet kom allerede i 2018, men rammet først og fremst produsentene som ikke lenger kunne bestille nye halogenforsyninger. Selv om Norge ikke er en del av EU gjelder forbudet også her hjemme. Snart er det bare LED som gir lys i norske hjem.