Hovedgevinsten på 25 000 kroner fra Skagerak Energis julekalender går til 1. Gulseth speidergruppe.

- Det ble vill jubel da vi fikk beskjeden. Disse pengene gjør en kjempeforskjell, sier speiderleder Jorid Dannemark Opsahl. 

Kjempevekst

De ekstra 25 000 kronene dobler speidergruppas budsjett. Det kommer godt med når 1. Gulseth speidergruppe har doblet medlemstallet. De siste årene har troppen vokst til 50 barn og 14 ledere, og det krever mer nytt utstyr til speiderne. 

- I sommer var vi på speiderleir og måtte innse at vi har vokst ut av kjøkkenteltet vårt. I kjøkkenteltet lager vi mat, spiser maten og samles for kos, og strengt tatt tåler ikke teltet en leir til. Vi fant ut man må ha brennere med mer futt når kjelene vokser, og mer skapplass for å lagre kjøkkenutstyret på en hygienisk måte på leir. Så målet er satt - til landsleiren i 2021 må vi oppgradere utstyret, forteller Opsahl. 

Med naturen som ramme får unge en praktisk tilnærming til å ta vare på seg selv og på miljøet. 

- Speideren gir unge mestring på sitt eget nivå, og vi har fokus på miljøvern, vennskap og samfunnsengasjement. 

Drone og fotballbinge

Skagerak Energis julekalender på Facebook fikk mange nominasjoner til gode formål, og fire av dem får 5000 kroner hver i gevinst. 

- 160 unge i Miljøagentene i Grenland trenger utstyr, og på toppen av ønskelista står en drone, forteller Kristian Leerstang Sørensen. 

Miljøagentene er ofte ute og rydder plast i naturen.

Ved hjelp av teknologien kan man fly rundt holmer og skjær og andre steder det det er vanskelig å komme til. Det er en effektiv måte å finne ut hvor det er størst behov for å rydde.

Før en miljøagent får lov til å gjennomføre ryddeaksjoner med drone må de kurses i å bli dronepiloter, og et slikt kurs står på planen denne våren. 

For Gatefotballen i Larvik går premiepengene inn i potten til en ny fotballbinge. Gatefotballen har tre treninger i uka, og egne treninger for gatefotballens jentelag. 

- Pengene kommer oss i gatefotballen og barn og unge på Torstrand til gode, sier trener Sverre Tolfsby. 

I løpet av det siste året har 100 personer vært innom gatefotballen i byen, som driftes av Frelsesarmeen i Larvik. 

Gatefotballen er en sosial arena for personer som opplever utenforskap. 

- Det kan være noen som er i en lengre sykemeldingsperiode til personer som har hatt utfordringer med rus. Det er mange grunner til at noen faller utenfor skole og arbeidsliv, og vi treffer mange som ikke har funnet sin plass. 

Kaffekos

Hos Skien diakonale senter deles det ut matposer og middag hver eneste dag. Av 5000 ferske kroner går noe til driften av senteret, og noe til brukerne. Det betyr at de 20 beboerne for eksempel kan få en ekstra kaffekopp og en iskrem å kose seg med når de reiser på tur, forteller Alexander Gunnestad. 

Vi ble nominert til julekalenderen, og det er utrolig hyggelig at noen ser den innsatsen vi gjør og meldte oss på. Vi jobber med bostedsløse og rusavhengige, og synes det er flott at mange tar et sosialt ansvar for medborgerne våre. 

Teambuilding

Ferie for alle er familieturer arrangert av Røde Kors, og har som mål å gi gode felles opplevelser for hele familien. Også her kommer 5000 ekstra kroner godt med. 

- Vi arrangerer ferieturer i alle skolens ferier for familier som har hatt vanskelig økonomi i mer enn tre år. Et av kravene er at de skal ha barn i skolealder, og behovet er stort. I juleferien var vi i Vrådal, og vi var 51 gjester og mange frivillige på tur, men vi kunne tatt med mange flere, sier Mona Steinstad Tveitan. 

Pengene fra Skagerak-kalenderen går til teambuilding for den store gjengen frivillige fra Telemark Røde Kors som stiller opp når andre tar ferie. 

Søk om støtte

Hvert halvår deler Skagerak Energi ut 5000 kroner til 20 lag og organisasjoner som søker om støtte til draktsett eller kulturaktiviteter. Søknad på Skagerak Energis nettsider, med søknadsfrist 1. mars og 1. september.