Turen startet i Rio de Janeiro i Brasil 4. mars, og paret skulle seile innom Salvador og Maceio, før kursen ble satt over Atlanterhavet,  til Tenerife, Lanzarote, Malaga og Barcelona. 

12. mars stengte Spania alle sine havner, samme dag som Norge stengte alle skoler og landet var i "lockdown". 

60-årsfeiring

Ni dager senere sitter fremdeles Rune og kona på cruiseskipet - og er veldig klare for å komme seg hjem til Tjølling. 

- Vi var ikke forberedt i det hele tatt, det var ingen advarsler før vi dro, men det har skjedd mye de siste 14 dagene, sier Christiansen. 

Sammen med et vennepar dro de på cruise, blant annet for å feire hans 60-årsdag. Bursdagen 19. mars skulle vært feiret i Malaga, men sammen med rundt 2700 andre sitter Rune fortsatt på cruiseskipet, og håper han snart får komme hjem.

Håper på hjemtur

- Vi fikk ikke komme i land i Barcelona, og ble sendt til Marseille i Frankrike. Der skulle vi få komme i land, og ta flyet hjem. Vi endte med å kjøpe to flybilletter hjem derfra, fordi vi ble lovet hjemreise to dager på rad, men så fikk vi kontrabeskjed, vi fikk ikke lov å komme i land i det hele tatt. 

Deretter gikk ferden videre til kysten utenfor Nord-Italia, utenfor Genova, men heller ikke der fikk de norske passasjerene gå i havn. Opprinnelig var planen å fly hjem fra Barcelona lørdag 19. mars. 

- Vi har kjøpt en del flybilletter etterhvert. Det har vært dårlig med informasjon hele veien, og det vi har fått vite har vi fått gjennom kontakt med Utenriksdepartementet (UD). Nå har vi hørt at vi muligens kommer i land søndag, mandag eller tirsdag, sier Rune på telefon lørdag kveld. 

Ingen smittede

Det skal ikke være noen korona-smittede om bord på cruiseskipet. 

- Vi har det helt greit om bord, men det har vært en del spanjoler og italienere som ikke har vært i godt humør. Nå har en del folk fra Spania, Italia og argentinere fått kommet av båten, og vi håper vi blir de neste, sier Christiansen.

Det skal være omlag 35 nordmenn om bord. 

- Vil hjem

Rune og følget har vært på skipet siden 6. mars. 

- Vi vil hjem. Problemet er at flyplasser er stengt, men vi håper å komme oss inn til Milano, et par timers busstur unna, og fly derfra. 

Christiansen og naboparet bestilte cruiseturen høsten 2019, og forteller at det ikke var noen reiserestriksjoner da de forlot Norge. Nå har cruiseselskapet lovet dem flybilletter hjem. 

Også inne på skipet er det innført restriksjoner av smittehensyn. Eksempelvis får ingen lenger forsyne seg av buffeter.

- Situasjonen rundt koronaviruset er alvorlig, men vi har det etter forholdene greit. 

Karantene og hjemmekontor

Ettersom hele DLE har avlyst de aller fleste tilsynsbesøk grunnet smittesituasjonen rundt Korona-viruset, blir det trolig hjemmekontor på Rune når han kommer hjem.

- Og først er det rett i 14 dager med karantene, sier han.