Til tross for at skoler og barnehager har startet opp, er det foreløpig ikke slutt på hjemmekontor for veldig mange av Skagerak Energis ansatte. Og når kaffekoppen og laptopen er de eneste som ønsker deg god morgen på kontoret, ja da kan kanskje arbeidsdagen bli lang.

Flere i Skagerak Energi har laget digitale lunsjmøter og kaffeavtaler for å holde hverdagspraten i gang, forteller seksjonssjef for kraftverksdrift Runar Torpe Lien i Skagerak Kraft.

– Noen seksjoner har lunsjmøter der de prater fag, og ikke-fag.  Andre har en kaffeprat på morgenen. Vi prøver å gjøre hverdagen så normal som mulig, og få en uformell prat i mindre grupper, sier Runar Torpe Lien.

Han oppfordrer flere til å samles i små grupper på Skype eller i Teams, og ta en uformell prat som kollegaer, nå som kantiner og kontorlokaler er stengt. 

– Folks hverdag er veldig ulik. Noen er mye opptatt i møter, eller har hatt bånn gass med hjemmeskole og barnehagebarn hjemme. Andre opplever å sitte mye alene. Vi oppfordrer alle til å holde god kommunikasjon i avdelinger og grupper, fordi det er viktig å ta vare på hverandre i denne spesielle tiden. 

Om løst og fast

Helt fra de første, rare dagene etter 12. mars, da regjerningen stengte skoler og sendte store deler av arbeidsstokken hjem til provisoriske hjemmekontor, har dialogen i Skagerak Kraft vært god, forteller Lien.  

– Vi hadde møter hver morgen, og snakket om hvordan vi hadde det. Nå er situasjonen gått seg litt mer til, men vi må fortsatt ha fokus på psykisk helse. Det er viktig å ta vare på hverandre, snakke med hverandre, slik at alle kjenner at det er del av et team, sier han.

Kaffe klokka åtte 

Runar Torpe Lien er ikke alene om å mene at dialog og digitale møtesteder kan gi økt arbeidsglede. 

– Vi synes den daglige kontakten er litt kjekk, og har en kaffekopp sammen i åttetiden, som vi pleier, sier Ingrid Haug, seksjonssjef for Kvalitet og HMS i Skagerak Kraft. 

– Da ringer vi inn, og prater om løst og fast. Jeg tenker at dette er litt viktig - for denne tiden kan dra litt ut, og det er viktig å holde kontakten med hverandre, sier hun.

Seks i seksjonen holder den daglige kontakten, og deler alt fra turtips til gode middagsoppskrifter, eller oppfordrer hverandre til yoga på morgenkvisten. 

– Vi har behov for å skravle, og minnes på alt som er bra i denne situasjonen. Og det er godt å kjenne at noen venter på oss, og at noen regner med at vi stiller opp klokka åtte hver dag, sier Haug. 

Bursdag på Skype

Noen har også lunsjpause med digitalt samvær. Lars Søfteland og kollegaene i Vassdrag og utbygging har blant annet feiret bursdager i lunsjen på Skype. Som regel treffes fire til åtte av kollegaene til lunsjtreff et par ganger i uken. 

– Vi kaller inn alle 16 i seksjonen til lunsj, og de som det passer for kobler seg opp. Erfaringen er at de som er med synes det er veldig kjekt, og det kjennes viktig å ha noen faste holdepunkter, høre andre stemmer og se hverandre litt. Temaene er varierte, men vi havner fort innom jobb, sånn som det ofte er når vi spiser sammen i kantina også, sier seksjonssjefen. 

Han mener det sosiale livet har stor innvirkning på arbeidslivet.

– Har man det bra på privaten, så gjør man ofte en god jobb. Dette henger sammen, og vi har alle et ansvar for å få med alle. Vi synes det fungerer bra og har fått god fremdrift på digitale verktøy i hele linjen, sier Søfteland. 

Fredag samlet seksjonen en liten gjeng, og hadde en hyggelig prat om mangt – og markerte Jan Kristens 62-årsdag, forteller han. Bursdagskake ble det også, delt via skjerm.