Det har aldri blitt solgt så mange jacuzzier, spabad og bassenger som det gjør i disse dager. I tillegg til å tenke på størrelsen på ditt spabad, jetstråler og komfort, er det også viktig å huske på elsikkerheten, melder Elsikkerhetsportalen. 

Mange basseng eller spabad blir koblet til det elektriske anlegget i boligen din, fordi de trenger strøm til rensesystemer, bobler eller andre pumpeordninger. 

– Ikke bruk skjøteledning. Det er mitt viktigste råd, men her syndes det nok mye, sier Bernt Olav Dullum i Det Lokale Eltilsyn (DLE) hos Skagerak Nett. DLE kontrollerer hvert år nesten 10 000 boliger, hytter og virksomheter i Telemark og Vestfold. 

Tilsynsingeniøren understreker at det er en veldig dårlig idé å bruke skjøteledning dersom vannet i tillegg skal varmes opp. 

– En skjøteledning kan være en flaskehals. Det gir økt risiko for varmgang i støpselet, som i verste fall kan føre til brann, sier Dullum. 

75 prosent økning 

Det er en 75 prosent økning i søk etter «basseng» på Finn.no i årets april, sammenlignet med fjoråret. For samme periode er det 68 prosent økning for søkeordet «boblebad», og 86 prosent økning for «spabad». 

mann spabad

Hvis du bestemmer deg for å bruke flere tusen kroner på et spabad, vil det beste være at sikringene holder, og at du unngår jordfeil, støt, varmgang og brann.

– Vårt råd er helt klart: Kontakt elektriker. Konsekvensen av å ikke gjøre det kan være alt for stor, sier Dullum.

Sjekk det elektriske anlegget

Et typisk spabad bruker omkring 1500 watt. En grei huskeregel er å ikke bruke skjøteledning til elektriske apparater som krever mer enn 1000 watt.

– Hvis du har en kurs på 10 ampere ute, så tåler den 2300 watt, men mange har flere tilkoblinger på samme kurs, sier Dullum i DLE.  

– Hvis du også har en varmepumpe på samme kurs, vil sikringen bli overbelastet når du kobler til spabadet ditt, sier han. 

Overbelastning av kursen vil føre til at sikringen går, eller det kan forårsake varmgang, driftsstans av spabadet ditt eller brann. 

– Det er i tillegg viktig at sikringen er tilpasset wattstyrken til spabadet og at den har et påmontert jordfeilvern. Den vil da løse ut ved feil eller overbelastning på kursen. Dette er det spesielt viktig å sjekke dersom boligen din er bygget før 1998 – da var det ikke krav om jordfeilbryter i utekontakter, forteller Dullum. 

Han understreker at jordfeilbryter er ekstra viktig når man oppholder seg ved eller i vann.

– Kontakten vil virke selv om den ikke er jording – og du merker det ikke før du får elektrisk støt, sier Dullum. 

Et større spabad kan ha kreve 4000 – 5000 watt, like mye som en platetopp på kjøkkenet.

– For større anlegg er det helt nødvendig å ha elektriker for å koble til, belastingen vil bli for høy og sikringen vil gå, forteller han. 

Ikke bruk skjøteledning

Skjøteledninger skal aldri brukes som en permanent løsning. Kobler du spabadet ditt til en skjøteledning risikerer du overbelastning.

Kontakt elektriker

Når du investerer i et spabad må du undersøke hva som er koblet på den aktuelle kursen, og om den vil tåle belastningen. Denne informasjonen finner du vanligvis i kursfortegnelsen i sikringsskapet ditt. 

Hvis du mangler dokumentasjon eller den ikke gir deg tilstrekkelig informasjon, bør du kontakte en elektriker. 

– Hvis du ser at kursen allerede er i bruk, og at den vil bli overbelastet når du kobler til spabadet, bør du få elektrikeren til å sette opp en ny kurs til deg, sier Dullum. 

Små grep til trygt spa

Det er ikke mange grep du må ta for å forsikre deg om at ditt spabad brukes på en elsikker måte. Les også bruksanvisningen nøye. 

Mer info finner du på Elsikkerhetsportalen.no